Psychagogia – konsten att leda själar
Den västerländska filosofin bär sedan sin födelse på den schism som är ämnet för denna text: motsättningen mellan retorik och filosofi. Den drabbar filosofin i dess kärna, ty schismen gäller ursprunget och beskaffenheten hos den kunskap, sanning och moral som vi människor kan aspirera på.
Motsättningen ställer oss inför två skilda sätt att uppfatta människans förmåga och uppmanar oss att välja sida – upptäcker eller skapar hon sin värld, sin kunskap, sina sanningar och värderingar? Realism eller relativism, absoluta värden eller godtyckliga åsikter – motsättningen framstår ofta som självklar. Men det rör sig om en bedräglig dikotomi, som likväl är och har varit en mycket verksam tankefigur. Antingen det ena eller det andra – och inget däremellan.
I denna essä visar Mats Rosengren hur motsättningen skapades och vad som då stod på spel – och hur den kan överbryggas.
2:a utgåva 2015.
Den nya retoriken hämtar inte bara begreppen ‘talare’, ‘tal’ och ‘auditorium’ från sina klassiska föregångare, den återupplivar även den sofistiska synen på logos som en oupplöslig enhet av tanke, tal och förnuft.
“Rosengren lyckas på ett klart och utförligt sätt redogöra såväl för ett av de mest centrala samtida filosofiska problemen som för Platon och Perelman i denna fråga. Resultatet blir en verkligt läsvärd (och tänkvärd) filosofisk skrift om relationen mellan retorik och filosofi som öppnar för en syn på den förnuftiga argumentationens möjligheter bortom den utarmande dikotomin mellan entydighet och godtycke eller objektivism och subjektivism.”
Ola Sigurdson, Signum
”En favorit bland svenska avhandlingar.”
Anders Sigrell, Lunds universitet
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone